Monday, July 26, 2010

KEISTIMEWAAN MINYAK KELAPA DARA

Dianggarkan 50% daripada asid lemak(fatty acid) di dalam Minyak Kelapa Dara adalah Asid Laurik(Lauric Acid); sejenis asid lemak berantai sederhana(Medium Chain Fatty Acid) yang bersifat anti-bakteria dan anti-protozoa.

Asid Laurik yang terdapat dalam Minyak Kelapa Dara ini memiliki khasiat yang sama dengan susu ibu. Susu ibu juga mengandungi asid laurik; unsur yang berfungsi memberikan ketahanan(immune) kepada bayi yang menyusui susu ibu.

Susu ibu mengandungi :
(a) tenaga ...750kcal/liter
(b) lipids ...38g/liter(triacy-glycerols, phospholids, dan asid lemak termasuk 'essential fatty acids')
(c) casein ...2.5g/liter (protein)
(d) whey ...6.4g/liter (protein)
(e) nitrogen bukan protein
(f) lactose ...70g/liter (karbohidrat - galactose and glucose)
(g) 45%-50% adalah asid lemak tepu:
- sehingga 18% adalah asid laurik dan asid kaprik
- kira-kira 35% lemak tak tepu tunggal
- 15% ke 20% lemak tak tepu berganda
(h) sodium, potassium, calcium dan magnesium
(i) iron (perlu untuk pembentukan hemoglobin)
(j) zinc (perlu untukpengekuaran dan mengaktifkan enzim)
(k) copper, selenium, chromium, menganese, molybdemun dan nickel
(l) semua vitamin yang diperlukan oleh bayi kecuali vitamin K dan D

Memakan Minyak Kelapa Dara terutamanya Minyak Kelapa Dara akan menambahkan daya ketahanan badan seseorang yang dengan kekuatan tersebut tubuh akan dapat melawan serangan bakteria, virus dan protozoa yang berpotensi membawa berbagai penyakit

No comments:

Post a Comment